Komposztmester képzés

Sokat beszélünk, hallunk manapság a fenntarthatóságról, a zöld energiáról, a környezettudatos fogyasztásról. A megújuló energiát hasznosító berendezésekhez, a fűtéskorszerűsítéshez vagy hőszigeteléshez, egy hibrid autó megvételéhez vagy a rendszeres bio-piaci bevásárláshoz sok-sok pénzre van szükség.

Mit tegyen az, akinek nincs sok pénze, de tenni szeretne valamit saját környezetéért és saját egészségéért?

A szelektív hulladékgyűjtés mindenki számára ismert, de sajnos ebből a körből pont a szerves anyag marad ki, amely háztartási hulladékunk legnagyobb hányadát teszi ki.

A kerti és a konyhai zöld hulladék egy kis odafigyeléssel könnyedén hasznosítható keletkezése helyén!

Zöldjavainknak nem a hulladéklerakóban, a szemétégetőben vagy a kerti levélmáglyán, hanem a komposztálóban van a helyük.

A házi komposztálás kis ráfordítással nagy környezeti hasznot hajt, miközben háztartási kiadásaink is csökkennek! Komposztálni nem csak vidéken vagy kertvárosi családi házaknál lehet, hanem társasházunk udvarán, lakásunk erkélyén, az óvoda vagy iskola parkjában is. Sőt! Giliszta-komposztálóval akár bent a lakásban is komposztálhatunk. A jól kezelt komposzt kellemes föld illatú; a kellemetlen szagokat a nem megfelelően levegőztetett (pl.: a kukában rothadó) szerves anyagok okozzák.
 
A komposztálás hatásai - Fitness az embernek, wellness a növénynek

1. Hulladékcsökkentés: csökken a kukába kerülő hulladék mennyisége, ezáltal mérsékelhető a háztartások szemétszállítási költsége (mennyiségarányos szemétdíj).

2. Termőföld: kiváló minőségű virágföldet készíthetünk, amelyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek kerti- és szobanövényeink számára. Megspórolhatjuk továbbá a bolti virágföld árát és szállítási terheit.

3. Testmozgás: a komposzttal való foglalkozás, a kertészkedés friss levegőn végzett könnyű munka, egészségünket szolgáló kikapcsolódás.

4. Öntevékenység: a komposztálás környezettudatos magatartásra tanít; öngondoskodásra, öntevékenységre nevel – akár már óvodás kortól, akár nagyobb közösségben, társasházban is.

Hol, hogyan, miért érdemes elkezdeni komposztálni? Mi lesz a sorsa zöldjavainknak? Ha többet szeretnél tudni a házi komposztálásról, ha környezet-tudatosabb életet szeretnél élni – szánj rá egy napot, és gyere el egy komposztmester képzésre!

Jelentkezés itt!