Rágcsálók a komposztban?

Mit lehet tenni rágcsálók megjelenésekor?

Egy jól zárható edény vagy egy jól letakart halom - ha a megfelelő módon állították össze - nem vonzó a rágcsálók számára. Tapasztalataink szerint rágcsálók általában ott telepednek meg a komposztban, ahol nem zavarják őket. Vagyis megelőző intézkedés lehet a gyakori forgatás. Szintén megelőzhetjük a rágcsálók megjelenését, ha a számukra vonzó hőkezelt ételmaradékokat nem tesszük a komposztba. A rágcsálók felbukkanásának lehetséges oka: szabadon heverő konyhai hulladék, különös tekintettel a sült/főtt ételmaradékra (különösen húsmaradékra vagy gabonafélére, pl. kenyérre). Ha valamilyen rágcsáló (egér, patkány) tűnik fel a komposztunkban, akkor a legfontosabb teendőnk: érdektelenné illetve megközelíthetetlenné tenni a komposztot a számukra.

Szükséges beavatkozás:

- távolítsuk el a „vonzó falatokat”
- ha ez nem lehetséges, akkor alaposan dolgozzuk be komposzthalmunk belsejébe
- forgassuk át a halmot, hogy megemelkedjen a hőmérséklete
- takarjuk be oltófölddel, szárazanyaggal (avarral, faaprítékkal), zeolittal
- fedjük be valamilyen takaró anyaggal (pl. geotextillel) is.

Érdemes kipróbálni néhány népi praktikát, ami elűzi a rágcsálókat:

- szórjuk körül a halmot cayenne borssal, az elriasztja őket
- ültessünk olyan növényeket a komposzt köré, melyeket - biokertészek tapasztalata szerint - kerülnek a rágcsálók (pl. nárcisz, császárkorona, kutyatej, ebnyelvfű, somkóró, fokhagyma, napraforgó)