Komposztálás az erkélyen

Ha nincs elég helyünk - komposztáljunk az erkélyen!

Ha nincs elég nagy kertünk vagy kevés a konyhai maradék, komposztáljunk az erkélyen vagy a teraszon. A módszer természetesen itt is ugyanaz: aprítani – elkeverni – nedvesen tartani – letakarni.

balkonkompost2_kicsi_0.jpg

Tartozékok:

-    legalább 75 literes műanyag vödörféle, tetővel (Csináld magad!),
-    2 db faléc,
-    1 nagyobb virágalátét a vödör alá,
-    háromágú kerti gereblye vagy levegőztető „szigony” a keveréshez,
-    kisebb ágak, száraz nyesedék, faapríték, lomb, vagy festetlen, natúr kartonpapír,
-    ásványi „kőpor” (zeolit, riolittufa, perlit, alginit, őrölt mészkőpor, dolomit)

 

balkonkompost1_kicsi.jpg

A vödör előkészítése:

Fúrjunk körülbelül 20 db lyukat a vödör aljába, valamint a vödör oldalába is, kb. 15 centiméteres magasságban a vödör aljától.
Tegyük a virágalátét tetejére a két falécet, és erre helyezzük a kilyuggatott vödröt.

 

 

A komposzt elkészítése:

Az eljárás ugyanaz, mint minden más komposztálónál, csak figyelembe kell vennünk a kisebb méretet.
Először is kezdjük egy réteg gallyal, száraz nyesedékkel (kb.15cm), erre tegyünk egy réteg lombot. Ha ez nincs, akkor szórjunk kis darabokra széttépett kartonpapírt a vödörbe, és erre tegyünk megint egy réteg száraz nyesedéket, faaprítékot (ezek a megfelelő levegőzéshez szükségesek).
És már kezdődhet is a komposztálás. A jól összevágott konyhai és kerti hulladékot (zöldjavakat) már tehetjük is a vödörbe, amit egy kis gereblyével jól keverjünk össze. Szükség szerint öntsünk rá vizet is, de vegyük figyelembe, hogy a konyhai hulladékok (pl. dinnye, paradicsom) már önmagukban is magas nedvességtartalmú zöldjavak.

balkonkompost3_kicsi.jpg

balkonkompost4_kicsi.jpg

balkonkompost5_kicsi.jpg

balkonkompost6_kicsi_0.jpg

 

Figyelem! Ha túl magas a zöldjavak nedvességtartalma, akkor kiszorul a levegő, rothadásnak indul a komposztáló tartalma és büdös lesz. Ha viszont túl száraz, akkor nem indul be a lebomlási folyamat, mert a mikroorganizmusok nem tudnak nedvesség nélkül működni. A komposztálódó anyagnak olyan nedvesnek kell lennie, mint egy kinyomott szivacs, és akkor minden rendben zajlik.

Kéthetente adjunk hozzá 2 evőkanál ásványi adalékot. Minden alkalommal, amikor friss konyhai nyersanyagot teszünk a komposztálóba, adjunk még hozzá ugyanannyi nyesedéket, faaprítékot, jól keverjük el, hogy ne tapadjanak össze a nedves anyagok.

Forrás: Baseli Városi Kertészet

Fordította: Szentirmai-Zöld Tünde