Óbudán 2019-ben folytatódott a lakossági komposztálási program

2019-ben 100-150 család helyi komposztálását támogatja Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata komposztáló-edények ingyenes átadásával, képzés és tanfolyami jegyzet biztosításával. Jelentkezni emailben vagy a helyi civil szervezeteknél lehet május 31-ig.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2007-ben indította el első alkalommal a kerület komposztálási programját, amelynek egyik fontos eleme volt a lakossági helyben történő komposztálás ösztönzése. Ez a mintaprogram 2010-ig zajlott, igen sikeresen. A Képviselő-testület idén februárban elfogadta a kerület 2. komposztálási programját, amely újból lehetővé teszi, hogy a helyi, elsősorban kertes házban élő lakosok részt vegyenek a támogatott programban.

A tapasztalatok alapján kerületünkben a magánembereknél nagy mennyiségben keletkező konyhai és kerti „zöld javak” jelentős része a kommunális hulladékba kerül (kb.50-60%), holott ez senkinek sem jó:

  • mert növeli a kommunális hulladék mennyiségét,
  • nehezebben és költségesebben kezelhetővé teszi a lerakóra kerülő hulladékot,
  • a talaj és a növények számára szükséges tápanyagokat, így komoly értéket veszítünk el vele.

A program kidolgozásával korábban megbízott Komposztfórum Magyarország Egyesület végzi a program lebonyolítását, amelynek keretén belül idén 100-150 család helyi komposztálását tudja az önkormányzat támogatni komposztáló-edényzet ingyenes átadásával, képzés és tanfolyami jegyzet biztosításával. Azoknak, akik szeretnének csatlakozni a programhoz, a következőket kell vállalniuk:

  • a komposztálás folyamatos végzését,
  • képzésen való részvételt,
  • nyitottságot az ismeretek alkalmazására és továbbadására, a komposztálás népszerűsítésére,
  • évenkénti adatszolgáltatást az önkormányzat felé.

Jelentkezni a programban való részvételre az obuda@komposztforum.hu e-mail címen, vagy a jelentkező lakóhelyén működő civil szervezetnél lehet.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

További kérdésekkel a program koordinátorához, Somlói Viktóriához lehet fordulni, e-mailben: obuda@komposztforum.hu