Komposztáló Lakóközösség

Környezettudatos, energiatakarékos és öntevékeny társasházak, lakóközösségek a közös képviselő, a házmester, a gondnok, a kertész vagy éppen egy elszánt és lelkes lakó közreműködésével és felügyeletével helyben hasznosítják a háztartásokban és kertekben, udvarokon keletkező zöldjavakat, vagyis helyben tartják az értékes tápanyagokat, a zöldhulladékból keletkező humuszt.

A komposztálás hatására jelentősen csökken a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhető a lakóközösség szemétszállítási költsége. Ráadásul olyan értékes tápanyag, termőföld keletkezik, amely további megtakarítást tesz lehetővé a lakóközösség számára, megspórolva a bolti virágföld árát és szállítási terheit. A program sikerét jól megtervezett kommunikáció, teljes körű tájékoztatás, ismeretterjesztő kiadványok, plakátok és megfelelő eszközök szolgálják.

A házi komposztálás különösebb erőfeszítést nem igénylő, a jogszabályok szerint is engedélymentes tevékenység. A komposztképződés, vagyis a humusszá alakulás során semmiféle káros mellékhatástól nem kell tartanunk. A jól kezelt komposzt kellemes föld illatú (a kellemetlen szagokat a nem megfelelően levegőztetett pl.: a kukában rothadó szerves anyagok okozzák). Komposztálni nem csak vidéken vagy kertvárosi családi házaknál lehet. Ha megfelelő méretû udvar vagy más közös terület áll rendelkezésünkre, komposztálhatunk akár társasházban, iskolában, óvodában vagy bármilyen közösségben, intézményben.

1. Kapcsolatfelvétel a programra jelentkezőkkel

Telefonon és e-mail-en keresztül történő kapcsolatfelvétel. Az alapvető fizikai és jogi feltételek tisztázása. A lakóközösség szándékának és elszántságának felmérése. Nem szükséges, hogy minden lakó aktívan részt vegyen a programban, de ne akadályozza azt. Ahol nem ütköztünk akadályba (lakossági ellenállásba vagy fizikai/műszaki korlátokba), ott elindítható a komposztálási tevékenység.

2. Helyszínbejárás

Telefonos és e-mail-es egyeztetést követően személyes találkozás a jelentkező lakóközösség képviselőjével. A komposztáló eszközök ismertetése és telepítése helyének meghatározása. A felmerülő kérdések tisztázása

3. Eszközök telepítése

A komposztáló eszközök, segédanyagok és kiadványok kiszállítása, összeszerelése, telepítése, elhelyezése, átadása.

4. Ismeretterjesztő előadás megtartása

Előre egyeztetett időpontban, lehetőség szerint egy amúgy is megtartandó lakógyűlésre, közgyűlésre rászervezve interaktív előadás megtartása; a lakókban felmerülő kérdések megválaszolása; az eszközök használatának ismertetése, a komposztálással és a komposzt felhasználásával kapcsolatos tudnivalók átadása.

Minden esetben hangsúlyozzuk, hogy a komposztálási tevékenység elindításáról, ösztönzéséről van szó, hiszen minden igényt nem tudunk egyszerre kielégíteni. Tapasztalataink szerint eleinte csak néhány lakó, néhány család vesz részt a programban, és a többiek később csatlakoznak, mikor látják, hogyan működik. A lakóközösség részvételi kedvének várható növekedésével párhuzamosan kerülhet sor a jövőbeni fejlesztésekre (pl. kapacitás bővítés, kisegítő eszközök beszerzése) a társasházak részéről.

Minden közösségben szükség van egy komposztgazdára, aki vállalja, hogy figyelemmel kíséri a komposztálást, illetve tartja a kapcsolatot a lakókkal és a szakmai lebonyolításért felelős szervezettel. A lakókat a lakógyűlésen, közgyűlésen természetesen tájékoztatjuk a program részleteiről, és folyamatos visszajelzést, értékelést kapnak majd arról, hogy mennyi szemétdíjat takarít meg a társasház a komposztálásnak köszönhetően, mivel a lakók többségére a gazdasági érvek hatnak leginkább.

A programra itt lehet jelentkezni!

A listából a „Komposztáló Közösség” felirat egy űrlapra mutat, mely néhány perc alatt kitölthető és egy gombnyomással beküldhető.